M: 06-51741098   

V-naden, fraai of niet fraai?

Geschreven: 13 augustus 2014

In deze blog leggen we uit wat V-naden zijn, waarvoor ze dienen, wat de mogelijkheden zijn en misschien nog wel belangrijker, u krijgt antwoord op de vraag of V-naden nou fraai zijn of niet?

De meeste nieuwbouwwoningen hebben V-naden in het plafond. Deze hebben wel degelijk een functie, namelijk om de werking van het huis op te vangen. Scheuren die kunnen ontstaan in het plafond worden veroorzaakt door vocht wat met de bouw in de woning is blijven zitten. Dit verdampt en daardoor gaat het scheuren. Deze scheuren worden ook wel krimpscheuren genoemd en V-naden vangen de scheurvorming op.

Wanneer V-naden verwijderen?

Voor een nieuwbouwhuis duurt het ongeveer 3 jaar voordat alle vocht uit de woning is verdampd. Na deze 3 jaar is het moment gekomen om de V-naden te laten verdwijnen. Volgens de huidige mode zijn V-naden niet fraai. Als u een strak plafond met V-naden plafond vergelijkt en kritisch bent, dan zult u ook tot de conclusie komen dat V-naden niet fraai zijn.

‘Hadden we dat maar eerder gedaan’

Vaak hoor ik van klanten die het plafond nu glad en strak hebben: ‘ Hadden we dat maar veel eerder gedaan’. Zolang de V-naden er zijn heb je het niet zo in de gaten maar met een glad plafond creëert u een kamer die een hoger en ruimtelijker effect heeft. Een groot verschil, vooral als het plafond wit is. Wit steekt mooi af tegen de wanden die in de regel een tint hebben.

Ziet u op tegen de rommel en het verplaatsen van uw meubels?

Er zijn verschillende manieren hoe we dit kunnen aanpakken. Bent u zelf een beetje handig? Dan brengen wij u een zak gips zodat u de V-naden alvast dicht kan smeren. Uiteraard kan ik ook zelf de V-naden voor u dichtsmeren. Vervolgens stuc ik het plafond strak en glad. Na het stucen is het plafond nog niet mooi wit, hiervoor moet het plafond nog gesausd worden. Al met al bent u in 3 dagen tot een kleine week klaar en bent u jaren van het onderhoud af. Indien er gerookt is of er is een houtkachel dan zal het witten van het plafond met enige regelmaat herhaald moeten worden om het ruimtelijke effect te behouden. Een strak plafond gaat ook goed samen met sierlijsten.

Onze stucadoor Nico

Bent u benieuwd naar de opties voor uw huis?
Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. Ik kom vrijblijvend bij u langs om uw situatie te bekijken voor een advies en offerte. Wilt u meer weten over V-naden, klik dan hier.